Bude pokračování? Tragikomedie WTA pro letošek končí

Zdroj fotky: Getty Images

Turnajem mistryň v mexickém Cancúnu končí letošní sezóna na okruhu WTA. Některé hráčky na ni budou dlouho vzpomínat, jiné by nejraději hned zapomněly. Po sportovní stránce jsme viděli krásné turnaje a zápasy, ale mimo kurt jednu velkou komedii, nebo tragédii? Má kauza hráčky versus vedení WTA v čele se Stevem Simonem řešení? Poučí se, nebo uvidíme příští rok to stejné? Pomohlo by spojení s ATP? Tečku za bizarní sezónou WTA a ještě bizarnějším koncem udělá osmý díl rubriky 15:40 Davida Vařílka, analytických glos na aktuální témata, méně či více výrazná, v tenisovém světě, na kterou se můžete těšit každou neděli v 15:40.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Cože? Jaké pohádky? Pohádkou by se dala nazvat cesta Markéty Vondroušové na wimbledonský trůn, osm Češek v elitní padesátce žebříčku nebo rychlý návrat Eliny Svitoliny po mateřské. Rozhodně by se jí nedala pojmenovat tragikomedie, kterou předvádělo vedení WTA po celou sezónu. Pověstnou třešničku na dort přidalo v Mexiku. To už jsme si marně mysleli, že nic horšího než málem nepostavený stadion být nemůže.

Možná, že by bylo lepší, kdyby se Turnaj mistryň neměl kde hrát, protože podmínky byly vskutku tragické. Silný vítr, nerovný kurt s bublinami, kde si míč občas skákal, jak chtěl, a do toho všeho se v průběhu týdne přidal ještě déšť. Už se na to nejspíš nezvládal dívat i někdo na hoře v oblacích. Nebo to je jen náhoda, že prší v období dešťů? Všechno přebylo jakoukoliv sportovní podívanou, na kterou se fanoušci těšili. Asi teda spíš ti u televizních obrazovek, protože nezaplněné ochozy atmosféře podniku nepřidaly. Cancún jednoduše nepřekvapil. Smutné je, že se to dalo čekat. A největším zabijákem se stal samotný šéf WTA Steve Simon, který přiznal, že ani WTA nečekala, že Turnaj mistryň skončí v Mexiku. Divím se, že si naplánoval dovolenou v lázních takhle last minute.

Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči

Nevím, co víc by hráčky musely udělat, aby si jich někdo všiml. Na WTA Finals si stěžovaly všechny, opakovaně a dost nahlas. Až tak, že někteří už v tom vidí brek a pláč.

"Přijde mi to trochu jako rozmazlenost. Je to těžké, ale my jsme si nikdy nedovolily kritizovat, protože jsme věděly, že šeky máme díky tomu turnaji," řekla o situaci na okruhu bývalá slovenská tenistka Daniela Hantuchová.

Všechno hezké, ale minulost není současnost, čehož hráčky dost litují. Těch problémů se nasčítalo tolik, že odeslaly dopis adresovaný WTA během turnaje v Pekingu. Podpis pod něj přidalo přes dvacet hvězdných hráček včetně Sabalenky, Rybakiny nebo Vondroušové. Přestože WTA měla odpovědět do 13. října (dopis odeslán pátého), byl poslední říjnový den a stále žádná odpověď na stole neležela. Schovat se, mlčet a vymýšlet výmluvy, to je to nejlepší řešení. Páč proč něco řešit, když se tomu dá vyhnout. 

"Musí zlepšit komunikaci s hráčkami. Ony to teď vůbec nevědí. Ale nevím, jestli je to chyba hráček, anebo vedení WTA, že s nimi nekomunikují. Nevím," řekla pro Radiožurnál Sport tenisová legenda Martina Navrátilová. Otázkou spíš zůstává, jestli je vzájemná snaha komunikaci zlepšit.

Hlavně to nesmíme brát jako neúctu k hráčkám, WTA má svých starostí dost. Například se zasíláním mailům hráčkám, aby všechny měly na galavečeru bílé šaty. Samozřejmě, že když měla Iga Swiatek už dlouho dopředu vybrané červené šaty, tak jí neřekly, ať si sežene bílé, že přesto nejede vlak. To už by byl výsměch největší. WTA i tak ukazuje, že řeší koniny a od důležitých témat raději utíká.

Jedním uchem tam a druhým ven

A vida, on se přece jen dopis neztratil, teda nejspíš. Steve Simon už nezvládl mlčení, nebo mu možná skončila dovča, kdo ví. Své vyjádření však ani nemůže myslet vážně a pokud jo, tak jsme padlí na hlavu všichni kromě něho.

"Naslouchám vám a rozumím tomu. Jak už jsem vás informoval, ani my jsme nečekali, že skončíme tady, ale dělali jsme rozhodnutí na základě mnoha komplikovaných faktorů. Není to dokonalý turnaj, podmínky jsou tu složité a WTA za to samozřejmě přijímá zodpovědnost," uvedl.

Jedním uchem dovnitř a druhým ven, tak poslouchá šéf WTA své hráčky. A komplikované faktory jsou pořád stejné dokola. S takovými komplikovanými faktory skončí WTA Finals příští rok v Saudské Arábii. Nebojme se však, že bychom se to dozvěděli v blízké době. Dřív jak v roce 2025 nebudeme vědět, kde se příští rok Turnaj mistryň odehraje.

To be continued...

Steve Simon vypracuje řešení návrhů hráček, se kterými souhlasí, vytvoří kalendář na příští rok, Turnaj mistryň se bude hrát v hale v přiměřené vzdálenosti od místa konání Billie Jean King Cupu, nebudou nesmyslné přesuny, hráčky budou mít víc peněz, na turnajích se i vyspí a nebudou tlačeny k tomu, aby hrály v noci, mezi zápasy budou mít dostatečné rozestupy, zlepší komunikaci s ITF a vše bude růžové. Bohužel tohle se nestane ani v alternativním vesmíru, i když by si to tenistky přály.

Vedení WTA se bude muset z letošního roku poučit, jinak může přijít i bojkot ze strany hráček. Možná až pak pochopí, že bez hráček nemá kdo na turnajích hrát. Snaha o zlepšení ženského tenisu je evidentní ze všech stran, kromě WTA. 

"Musíme si k tomu všichni sednout a vymyslet lepší kalendář. Jde o to, aby všichni věděli, co se bude dít, protože nemůžete rozhodnutí o Turnaji mistryň dělat v září, nebo v říjnu. Musí to vědět předem. Jedině tak je to fér," vyjádřila se k celé situace Billie Jean King, která není šťastná, že kvůli WTA nepřijede do Sevilly Iga Swiatek a americké duo Pegula/Gauff.

Něco je špatně a dokud všechny hráčky, WTA a ITF nepotáhnou za jeden provaz, povede to WTA k záhubě. 

Začít můžou u kalendáře, který ještě nespatřil světlo světa. Pokud by chtěli pomoct, můžou se zeptat ATP. Vedení mužského tenisu zveřejnilo předběžný kalendář na rok 2024 v březnu. V době, kdy WTA ještě nepřemýšlela, kam šoupnout Turnaj mistryň.

Nové vedení?

Můžou taky začít úplně jinak, odshora, dřív, než přijde stávka hráček. Steve Simon šéfuje WTA už 9 let. Bylo to krásné, ale bylo toho dost, chtělo by se říci. Asociace by potřebovala lídra, který bude poslouchat hráčky, bude se starat o jejich živobytí a mentální zdraví a ne bosse, který si jede na sebe, nevytáhne paty z kanclu a není schopen ani přijít do televize na rozhovor.

"Možná jen čas pro nové vedení. Je to ženská asociace a od začátku byly v jejím čele jen tři ženy. Doufejme, že až získáme nové vedení, bude ho vést žena. Je jich tu hodně, které by tu práci mohly dělat. Pro Steva bude těžké zůstat šéfem i nadále," vyjádřila se ohledně vedení přímo v Cancúnu Martina Navrátilová.

Možná by po všech těch rozhodnutích, i z pohledu historie, kdy o ženském tenise rozhodovali výhradně muži, bylo ženské vedení nejlepší volbou. Protože kdo jiný by tenistkám porozuměl lépe?

Rytíř na bílém koni

Co letošní rok dozajista ukázal, je fakt, že dokonalost se skládá ze dvou složek, funkčnosti a jednoduchosti. Ani jedno WTA nenabídlo, a tak se čím dál víc mluví o sjednocení s ATP. Vyřešilo by to špatnou finanční situaci ženského tenisu a hráčky by si finančně polepšily, protože by se práva prodávala v jednom společném balíčku. ATP by tak uměle zvýšila hodnotu WTA.

Nemyslete si, že by toto všechno dělal mužský tenis jen tak z dobré vůle, ale přeci jen kvůli prestiži nechtějí, aby ženský tenis zkolaboval. Finančně má k tomu blízko a lidsky už přežívá na umělém dýchání. 

WTA může přežít, může se finančně zvednout a přilákat k ženskému tenisu více fanoušků. Nejprve musí být pohoda uvnitř asociace. Když se WTA stmelí, nebude se orientovat jen na peníze, začne prezentovat krásu a kvalitu ženského tenisu, může se z tragikomedie stát pohádka.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full