Změna ve vedení WTA? Steve Simon (ne)odešel oknem a vrátil se dveřmi

Zdroj fotky: Getty Images

Nový začátek? Nemyslím teď start sezóny 2024. Pro WTA by se mohlo jednat i o nový začátek jejího prezentování. Steve Simon se značně podílel na tom, že obraz ženského tenisu utrpěl během uplynulé sezóny jako nikdy. Zlatým hřebíčkem do rakve byl Turnaj mistryň v Cancúnu. Neskutečné se stalo skutečným a šéfa WTA stála sezóna místo ve vedení, ale i tak bude ve strukturách organizace pokračovat. Nebyla to změna jen na oko? Jak tenká byla hranice jeho úspěchu a neúspěchu? Bude se "postsimonovská" WTA prezentovat jinak? Na změnu ve vedení WTA a osobu Steva Simona se podívá první díl v roce 2024 rubriky 15:40 Davida Vařílka, analytických glos na aktuální témata, méně či více výrazná, v tenisovém světě, na kterou se můžete těšit každou první neděli v měsíci v 15:40.

Ženský tenis půjde přece jen do nového roku jiný, než šel do toho starého. Aspoň takhle začal situaci prezentovat celý mediální svět. Steve Simon skončí jako generální ředitel (a šéf) WTA, Micky Lawler jako prezidentka WTA (dokonce bez náhrady) a všichni se můžou jít radovat. Ženský tenis nečeká záhuba, už jen pokvete. Je neděle 7. ledna a ve svém křesílku šéfa asociace sedí stále Steve Simon. Když chcete nové vedení je totiž potřeba jedna věc, mít kým nahradit to staré. Chybička se vloudila, ale to se stává, žádný učený z nebe nespadl. Ovšem, když jsme viděli, jak dlouho jim trvalo najít dějiště Turnaje mistryň, nevím, jestli se nového vedení dočkáme ještě letos.

Aby se vlk nažral a koza zůstala celá

Schování nepořádku pod postel neznamená automaticky, že jste uklidili. Přesně takhle se rozhodla WTA vyřešit situaci se Steve Simonem, nebo možná Steve sám se sebou. Jakmile přijde nová ředitelka, i Simon říká, že si na této pozici představuje ženu, on zůstane jako výkonný předseda správní rady, kterým byl doteď (nově se funkce oddělí personálně, aby se WTA mohla více soustředit na své zájmy). Pokud vám to nepřijde dostatečně ironické, starat se bude o hájení integrity, strategii a zájmy hráček. Pořád málo? Nový výkonný ředitel/ředitelka se mu bude zpovídat.

Podtrženo sečteno, Steve Simon bude pořád stejně vlivný, možná dokonce vlivnější, jen se schová do skříně a bláto budeme házet na jinou oběť.

Dívej, padá hvězda

Když se v roce 2016 dostal bývalý ředitel turnaje v Indian Wells (pořádal ho od roku 2004) na pozici šéfa WTA, tenisový svět i hráčky ho vnímaly jako skvělého kandidáta.

"Je skvělý posluchač a myslí v nejlepším na naše zájmy," zmínila tenkrát světová jednička Serena Williams. Potom, co se dělo na podzim, by se tomu nechtělo ani věřit.

Dlouhou řadu let velmi dobře ženský tenis řídil a nikdo nepohyboval o jeho kompetenci na tuto pozici. Typickou lidskou vlastností je na všechno dobré zapomenout, když se najednou něco nepovede. Co bylo, bylo, už to není důležité. Zajímá nás, co je tady a teď.

Mnohdy si však dotyční za neúspěch mohou sami. Stejně tomu bylo u Steve Simona. V roce 2021, i přestože ho nikdo nepodpořil a věděl, že WTA může dostat do těžké situace, zvolil morální hodnoty před penězi a po kauze Peng Shuai zavedl bojkot turnajů v Číně. Byl oslavován, byl hrdinou. O dva roky později jako by na vše zapomněl, potřeba zachránit finančně WTA překonala jakoukoliv morální rovinu. No možná nebylo potřeba asociaci zachránit, ale věděl, že do budoucna ji může ještě víc ohrozit. Raději tak zbaběle ukončil balancování na tenkém provaze a nechal sypat čínské penízky opět do kasičky.

Začátek jeho konce způsobil jeho hvězdný okamžik. Udělal chybu na začátku, nebo na konci? Na kdyby se nehraje, ale jeho velké činy měly velké následky a on se jednoduše vzdal a přestal bojovat za svůj názor. To je mnohem horší, než kdyby ho tenkrát nevyslovil. Domeček z karet se začal hroutit, ale on má pořád víru, že ho postaví znovu.

Realitu lze porazit dostatečnou fantazií

Steve Simon začal být celou nápravou situace tak zaujatý, že poslal na konci roku 2023 ženský tenis do kytek. Tragédie, na kterou se už nikdo nemohl koukat, byla absolutně skvělým dárkem k 50. narozeninám asociace a její zakladatelka Billie Jean King, slavící v loňském roce kulaté osmdesáté narozeniny, vše s hrůzou sledovala. Oslavy se konat nemohly, i když snaha o plážovou party v Cancúnu byla, škoda toho počasí.

Ale teď vypadá všechno růžově a Steve Simon se snaží prezentovat, že vše dělal pro budoucnost ženského tenisu. Do roku 2027 se má podle obchodního plánu zdvojnásobit finanční růst WTA. K tomu by mělo pomoct strategické partnerství se CVC Capital Partners a vytvoření WTA Ventures, které Simon předsedá. Uvedl, že zmíněnou restrukturalizaci WTA naplánovali před všemi problémy, které přinesl podzim a ten s ní nemá nic společného. Jenže jeho zpackání přináší ještě větší očekávání od této "nové" WTA.

„Nová struktura pomůže zajistit cíle spočívající v rozvoji hry a poskytování rovných odměn pro ženy do roku 2033,“ uvedlo WTA.

Kam s ním?

Jak se říká, sejde z očí, sejde z mysli. Steva Simona odklidí WTA do ústraní, kde se pokusí napravit selhání. Teď myslím selhání z konce roku. Je sice hezké, že se věnoval budoucnosti WTA, ale ignorování problémů přineslo těžší startovní pozici do budoucna. Svoji reputaci bude muset ženský tenis opět získat, stejně jako fanoušky.

Už podruhé popřel, proč byl do funkce zvolen, a to kvůli svému naslouchání hráčkám a hájení jejich zájmů. Jednou na budoucnost nemyslel a dopadlo to špatně, po druhé myslel a taky to dopadlo špatně. V dokonalosti musí vnímat současnost i budoucnost. Bez jedné není druhá a opačně. Kolik pokusů ještě dostane? Do třetice všeho dobrého? Jisté je, že další problémy by už ženský tenis nemusel ustát, a tak bude potřeba zvažovat okolnosti všech kroků. Ty jako vždy povedou do boje hodnot na jedné straně a peněz na straně druhé.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full