Oficiální míč, který ne/existuje? Tenisové míče se stávají vědou a terčem kritiky

Zdroj fotky: Getty Images

Pokud se o něčem poslední dobou mluví s ohledem na zdraví hráčů, jsou to tenisové míče, a nejen noční zápasy. Častější zranění zápěstí, loktů a ramen způsobuje střídání míčů a taky těžká vlákna, která jsou používána. Proč se míče neustále mění? Vyslyší ATP a WTA nářky hráčů? Pomohl by jednotný míč a dočkají se ho hráči? Na problematiku tenisových míčů si posvítí pátý díl rubriky 15:40 Davida Vařílka, analytických glos na aktuální témata, méně či více výrazná, v tenisovém světě, na kterou se můžete těšit každou neděli v 15:40.

Chudáci tenisté nemohou spát a navíc jim odpadávají ruky. Máme tu tak hned dva problémy, které mají výrazný dopad na zdraví hráčů. Co mají společného? Tak například to, že si na ně hráči stěžují a tenisové asociace si s nimi hrají na schovku. Schovat se a mlčet! O nočních zápasech už jsme si povídali minule, teď jsou na řadě tenisové míče. Člověk se až diví, jak velkou diskuzi můžou rozvířit žluté potvory o velikosti ani ne sedm centimetrů v průměru. Jenže ono jich je hodně a na takřka každém turnaji jsou jiné, jinak těžké, mají jiné vlastnosti a tenisté si nemusí zvykat jen na povrch, klima, ale i na míčky.

"Je legrační, že se o tenisových míčích nemluví, přitom mají tak velký dopad na turnaj a hráče," říkal v roce 2015 tenisový trenér David Taylor, který vedl například šampionku US Open Sam Stosur. Jeho slova už v dnešní době neplatí. Možná by se stálo zamyslet nad tím, proč se až nyní rozvířila diskuze? Jsou tenisté citlivější?

Začátek konce

Tenis prošel za posledních padesát let velkou proměnou. Ať už se jedná o rakety, povrchy kurtů, techniku, rychlost hry nebo míčky. Ty mají velký vliv na současnou podobu hry. Za posledních pár let došlo totiž k výraznému zpomalení jak míčů, tak kurtů, aby fanoušci viděli delší a záživnější výměny.

I toto už ale dnes úplně neplatí. Typickou lidskou vlastností je se přizpůsobit a i hráči se vyvinuli. Díky míčům jsou silnější, zdatnější a hra je čím dál tím vyrovnanější. Fyzická kondice a svalová hmota je pak klíčem k vítězství, ale silové pojetí má vliv na zdraví hráčů.

"Ničí to naše těla. Nikdy jsem neviděl v šatně tolik zranění zápěstí, loktů, ramen. Začněte nás poslouchat," komentoval situaci na Twitteru Vasek Pospisil. Výsledek? Mlčení zas a znova. Tak to má vypadat! Až na to, že vůbec.

A s čím že to pinkají přes síť? Tenisové míče "Extra Duty", se kterými hrají hráči na profi okruhu mají těžší vlákna než standardní míč. Tyto balónky působí těžce při dopadu a vedou k delším výměnám. No, jak kdy, kde a u koho.

A pak tu máme míčky "Regular Duty", které jsou měkčí a vedou k rychlejší hře, ale i horší kontrole. Častěji s ním hrají ženy.

No a aby tento vědecký koktejl nebyl tak jednoduchý, tak ne vždy je pravidlem, že muži hrají s "Extra Duty". Míče se liší taky podle povrchu, na kterém se hraje, nebo nadmořské výšky. S tím měly zkušenost tenistky na WTA Finals v Guadalajaře nebo tradičně na turnaji v Bogotě.

A tady bude ten zásadní problém. Za ty roky se to vše nasčítalo a technologický pokrok dospěl k tomu, že dokážeme vyrobit miliony různých míčků s různými vlastnostmi. Nemůžeme se pak divit, že si tenisté těžko zvykají a přizpůsobování odnáší jejich těla.

Rovnost míčků

"Děláme s těmito míči více chyb, takže si nemyslím, že je pěkné nás sledovat. Nevím, proč hrajeme s jinými balóny než muži," říkala před US Open 2022 Iga Swiatek. Právě newyorský grandslamový turnaj byl do minulého roku jediný, který rozlišoval míče pro ženy a muže.

Polská světová jednička nechápala, že se těchto míčů stále americká šňůra turnajů před US Open a samotný Grand Slam drží.

"Před patnácti lety měly možná ženy zdravotní problémy s lokty, protože hrály s těžkými míči a oni je změnili," zmiňovala svůj názor Swiatek.

Ke skutečné změně došlo o chvíli dříve. V roce 2004 začaly hrát ženy s lehčími balónky, aby se zrychlila a zatraktivnila jejich hra. Asi se nemůžeme divit, že postupně se všechny turnaje vrátily ke stejným míčům. Pravidlo kritizovali tenistky i fanoušci. Navíc pokud by tato skutečnost přetrvala do současnosti, řešilo by se, že kromě toho, že hrají na Grand Slamech míň setů za stejně peněz, hrají s lehčími míčky, což by podpořilo argumentaci menší náročnosti.

Všem se zavděčit nelze

Přestože většina hráček tuto změnu kvitovala, byly zde i výjimky.

"Nevím proč Iga a další chtěly změnu. Doufám, že je šťastná," vyjadřovala se Ons Jabeur s bolavým ramenem během Masters v Cincinnati.

Markétu Vondroušovou stála změna delší účast na US Open a dost pravděpodobně kvůli míčům, které ji zatěžovaly zápěstí, musela skrečovat rozlučkovou čtyřhru Báry Strýcové.

Jenže tím skutečným problémem nejspíše nebude přechod na těžší tenisové míče. Na ně už měly hráčky možnost si za poslední roky zvyknout, i když ne během náročné "US swing" (přípravné turnaje na US Open). Co je teda tím zásadním faktorem?

Každá myšlenka je výjimkou z pravidla nemyslet

Zatímco WTA ani myslet nezkoušela, ATP myšlenku stvořila a vymanila se z pravidla nemyslet, jak o něm mluvil francouzský básník a esejista Paul Valéry. Existuje, teda alespoň na papíře oficiální míč ATP Tour. Tím vyvoleným je míč Dunlop AO.

Takže se hraje celý rok s Dunlopem a je klid? No byl by, jenže turnaje nemají povinnost s tímto míčem hrát. Hraje se tak občas s Dunlopem, občas s Wilsonem, někdy s Headem, Wimbledon se Slazengerem, seznam by to byl opravdu dlouhý. A všechno je zas a znova jenom o penězích, protože jednotlivé podniky mají právo uzavřít sponzorskou smlouvu s výrobcem míčků.

"Na okruhu jsou balóny, se kterými by se nemělo hrát. Nejsou dostatečně kvalitní. Vidím pak kluky na dalším turnaji a jejich ramena a paže jsou zničeny. To ovlivňuje jejich schopnost trénovat," poukazuje na problém trenér Huberta Hurkacze Craig Boynton.

Někdy jednoduše ani míče nevydrží devět gemů, po kterých se tradičně mění (na začátku zápasu poprvé po sedmi gemech, pak už po devíti), a to už je problém. Navíc, když hráči musí ještě měnit styl hry, na základě toho kolik gemů mají míčky za sebou, fyzické pohodě to nepřidává.

Na nedávném turnaji v Pekingu rozvířily vody míče Head Tour, které Daniil Medveděv přirovnal ke grepfruitu, se kterým nejde zahrát winner. Vzniká nám tu ovocný salát, protože míče Dunlop nazval v lednu jablky.

Sice si hráči souhlasně nelibují s určitými značkami a typy, tak bude těžké zvolit nějaký jednotný. Navíc ATP se k vyjádření názoru nemá.

„Neviděl jsem, že by ATP vydala prohlášení na základě stížnosti hráčů. To je pro mě nepochopitelné,“ vzkázal Novak Djokovič, který nebojácně podporuje postoje hráčů.

Kdo ty míčky ukradne, tomu ruka upadne

A že by to byla sbírka, pokud by někdo sbíral míčky ze všech turnajů. Toto kolo štěstí přestalo přinášet jackpot a tenisté i tenistky to odnáší. Přitom bez nich by byli míčky bez jakéhokoliv využití.

Prostřídat během tří týdnů tři různé tenisové míče, jak to zažil Taylor Fritz, je nesmysl. Podle slov Stefanose Tsitsipase obzvlášť na tvrdém povrchu.

Jednotného míčku se hráči nejspíše nedočkají a ani to nejde. situaci by paradoxně možná ublížil, protože univerzální míč na všechny povrchy zatím nevyrobíte.

Ideální možností by byly tři typy míčů v závislosti na povrchu, to už by smysl dávalo. Máme tu vlastně opět jednoduchý scénář stojící před mlčícími asociacemi. ATP a WTA však opět neví, jestli se přiklonit na stranu turnajů a jejich hezkých sponzorských smluv (prachy, prachy a zase prachy), nebo zohlednit zdraví hráčů. Že byste nepřemýšleli ani chvíli?

Tenisté a tenistky, fanynky a fanoušci. Všichni mají jasno a světový tenis by měl vyslechnout své hráče, bez nich by ATP ani WTA neexistovali. Zatím vše vypadá skepticky a tak se zbývá jen pousmát a soucítit s hráči.

"Budu hrát s čímkoliv, klidně kameny. Je mi to jedno," zní slova Ons Jabeur.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full